Informasjon om mitt oppdrett

Kennelnavnet Mi-Mio ble godkjent i 1987. Jeg hadde de første årene golden retriever og cavalier king charles spaniel med noen kull på disse rasene, før jeg gikk helt over til springer.

GENERELL INFORMASJON

Her finner du litt om oppdrettet, mine prioriteringer, valpenes erfaringsbakgrunn og forventninger til deg som vurderer en valp herfra.

Litt om mitt oppdrett ;
De gjeldende etiske regler fra Norsk Kennel Klubb og Norsk Spaniel Klubb`s avlsregler følges.

Tispen er helsesjekket, nødvendig stelt og behandlet (tannhygiene, ormekur, ører, renset patter... ), i god kondisjon før parring og fyller de helsemessige krav for rasen (ny øyelysing ua). 

Valpenes oppvekstmiljø ;

Jeg har stort sett vår-/sommervalper. Valpene fødes inne på kontoret eller hobbyrommet, der de bor sammen med moren i ro og fred de første 3 1/2 - 4 uker. Men de får tidlig ut av valpekassen for å begynne å "oppdage verden" på gulvet. De flyttes inn på kjøkken /stue ved 4 ukers alder, når de er ferdig med nyfødtperioden og både mor og valper er klare for mer selskap og sanseinntrykk. Valpene tas med rundt i huset etter hvert som de trenger å bli kjent med nye lukter, lyder og underlag. Da tar vi også imot besøk av barn og alle som vil....Håndtering av besøkende er et fint supplement til å være med å gi valpene litt enetid. Valpene møter etter hvert de andre voksne springerne og hunder av noen andre raser
(tilpasset det tempo moren aksepterer). Valpene er vant til dagligdagse huslyder som telefonsignaler, TV, radio, støvsuger, skrammel fra kopper og kar, miksmaster, tørketrommel, bjeffing fra andre hunder mm. Radio og TV står av og til på som "bakgrunns-støy" for tilvenning, og forebygging av uro/redsle overfor sterke lydinntrykk. Fra 5 ukers alder er de tilvent korte opphold i bilbur og kjøreturer i bil. Fra 6 ukers alder prøver jeg å få til 2-3 besøk i institusjon med valpene og moren (flere av tispene er godkjent besøkshund). Valpene har mye variert leketilbud både inne og ute (etter årstid og temperatur). I tillegg til å bruke det romslige uteområdet, gamle fjøset, garasjer og redskapshus til miljøtrening, så prøver vi å få til en tur i stall, til stranden og i skogen, hvis vær og temperatur tillater det.

Litt av valpeverden inne :

                       https://www.youtube.com/watch?v=jgvWSixT-Rk

                       https://www.youtube.com/watch?v=sXmg6O3tXGY
                       https://www.youtube.com/watch?v=bQfDmqjRiL8

Samling ;
Hvis valpekjøperne har anledning, og det er mulig pga geografisk avstand/spredning, så prøver vi å få til en felles samling før levering. Dette passer bra ved ca 6 ukers alder. Da er valpene så store at man kan demonstrere en del praktiske stimuleringsoppgaver og kontaktøvelser med dem, for bruk den første tiden i deres nye hjem. Dessuten går vi gjennom informasjon om rasen og valpetiden, spørsmål og forventninger fra de nye eierne, og selvfølgelig vil det være tid til uformell, sosial prat, altså en bli-kjent-dag familiene imellom.

Valg av valp ;
Det er på denne tiden, rundt 6 uker, ikke avgjort hvem som får den enkelte valp. Til den prosessen ønsker jeg å bruke så lang tid som mulig, da valpene hver dag de siste ukene, utvikler seg og viser fram nye iboende reaksjoner og egenskaper. Det betyr at endelig plassering av valpene skjer etter at jeg har sett resultatet av valpetestingen som gjøres rundt uke 8. De valpeinteresserte får absolutt lov å ønske seg valp / lage en prioritert liste, og ofte får de også sitt ønske innfridd, hvis det ikke dukker opp noe som er kontraindisert i løpet av kartleggingsperioden. Erfaringene gjennom år med slik testing, har alltid gitt meg 1-2 overraskelser mht mentalitet, så jeg tenker at det er verdt å vente til siste uken med å få vite "sin valp". 
Dessuten har jeg fått mange gode tilbakemeldinger på at valpen de fikk passet til egne ønsker og med mine beskrivelser. Det er ikke alt som er mulig å finne ut om valpene bare er i sitt kjente miljø hjemme. Testingen foregår på nytt sted med ukjent, men hundekompetent person, og uten tispe, søsken og oppdretter i rommet. Resultatet av en valpetest er ikke en fasit på hvordan hunden blir som voksen, men kan si en del om hva den trenger av type stimulering og hvilket potensiale den har med seg. Det er også en fin metode til å skille mellom valpenes iboende egenskaper. Miljøet rundt den vil i stor grad også påvirke hvordan den blir som voksen.
Omfanget av valpetesten kan du se i venstre marg på denne siden  
https://www.mi-mio.no/www_docs/Startside%20kennel%20Mi-Mio.htm


Levering

Valpene leveres tidligst ved 8 uker, men helst ved 9 uker, eller etter individuelle avtaler. Ved 9 uker har valpene fått mer sosial trening, mer oppdragelse og lært mer hundespråk sammen med mor, søsken og andre hunder, deres nevrologiske modning har kommet lenger og de kan være mer robuste overfor miljøskifte. Men det at de blir hos oppdretter ut over 8 uker, betyr selvfølgelig at jeg tar ansvaret for å fortsette den varierte sosialiseringen i fht miljøerfaringer som er så viktig i disse ukene ! Valpene skal ha nye utfordringer, miljø og "oppgaver" hver dag i denne tiden.

Dette følger med ved levering;
Valpene har fått behandling mot innvollsorm etter de til enhver tid gjeldene anbefalinger. 
Valpene har fått vaksine mot parvovirus (smittsom diare) ved 8 ukers alder.
Valpen leveres med maks. 1 uke gammel, individuell veterinærattest (inkluderer også en helhetsvurdering av kullet). 
ID-merking med microchip (inneholder reg.avgiften til NKK)
Valpene er nyklippet og badet når de hentes.
Forprøve av valpens vante formerke, pr i dag brukes Royal Canin juniorfor. 
Agrias valpepakke.
Valpeguide m/bilder av foreldre og søsken, samt informasjon relatert til foring, utviklingsfaser, rasetypiske atferd, oppdragelse, stell, håndtering, stimulering/trening og samarbeid i valpeperioden.
Klippekompendie med bilder og hefte med veiledning i fht pelsstell-utstyr. 
NKK`s kjøpeavtale. 
Informasjon om raseklubben og lokalavdeling.
Litteratur; rasespesifikk bok og fagbok med innhold relatert til valp/unghundstiden, hverdagsaktuelle problemstillinger for hundeeier, oppdragelse, innlæring - det kan variere hvilken bok dette blir for hvert kull. 
Spaniel-fløyte. Valpen har lært innkalling med fløyte (2 korte støt) brukt som matsignal m.m.
Aktiviserings-gjenstand.
Luktteppe fra valpekassen.
Stamtavle.
Eierbevis utstedes fra NKK etter at kullet er levert, det ettersendes og skal oppbevares sammen med stamtavlen.

Kullet er forhåndsregistrert i NKK fra 5 uker og valpene har fått sine registrerings-nummer. Disse får eierne tilsendt fra oppdretter for innmelding i forsikringsselskap før henting.
Valpen er forsikret i Agria til den leveres, eller til max 12 uker. (Forsikringsavtale mellom NKK & Agria ). Ny eier kan velge å overta denne, uten karenstid, og betaler da forsikringen videre. 

Se felles vilkår gjeldende fra 01.04.2018:
https://www.agria.no/images/pdf/no-vilkaar-hund-vilkar-hund.pdf 

Se Agrias nye regler for reiser med kjæledyr : 
https://www.agria.no/hund/artikkel/nye-regler-for-reise-med-kj%C3%A6ledyr-i-2012


Lotta`s 10-årsdag
Lotta`s 10-årsdag

Stamtispen bak mine kull siden 2006 er NO VCH SE VCH Debs Seashell
LOTTA f 05.02.2003 - d 17.11.2016
Hun ble 13 år 9 mndr og var frisk, sprek, vital, med hørsel og syn som fungerte. Fikk påvist katarakt i ganske høy alder, men det medførte ingen kliniske problemer. Hun fanget godbiter i luften helt til det siste. (Hennes mor ble øyelyst ved 10-års alder uten funn, utover aldersrelaterte anm). Jeg er glad for at det ikke dukket opp noen alvorlige arvelige tilstander hos Lotta, og hun har ikke hatt noen sykdommer eller vært plaget av kroniske tilstander i ører, hud, poter osv. Har kun vært til veterinær for `det vanlige` og for skader som hun har løpt på seg i skog og mark. Lotta var en fantastisk mild, ukomplisert, trygg, sosial, arbeidsvillig, vannglad og viltinteressert springer. Det som skjedde nokså plutselig var at hun fikk en alvorlig mellomørebetennelse som påførte henne en varig skade i indre øret og på balanseorganet. Dette ble for vanskelig å fungere med og det var ingen god opplevelse å se henne slik. Lotta rakk å bli oldemor til 2 kull (Sports-kullet og Make-Up-kullet) og hun lever videre i min unge Lakka, hvor jeg gjenopplever mye av Lottas fantastiske gode og omgjengelige vesen overfor alle.
Resultater: CK, CERT, BIM fra utstilling, godkjent ettersøkshund, godkjent jaktanleggsprøve,
2.pr vannapport NBK, godkjent jaktprøve del I vannapport BK, godkjent jaktprøve del I vann og spor AK, godkjent karaktertest og gjennomført MH, nr 3 som Årets sporspaniel (2004) ellers i flere år plassert blant de 8 beste på denne listen, mange Hp på blodsporprøver, flere x prøve-vinner + andre pallplasseringer, deltok i NM blodspor i 05 og 08 med 2 x 1. premie, Beste spaniel og nr 4 totalt på NM blodspor i 2004, brukt på praktisk ettersøk, andejakt og veldig dyktig i søk og apportering av skadeskutte gjess som gjemmer seg på land.
Helse: øyelyst uten anmerkning før hvert kull , gonioskopiert u.a. , fri for fuccosidose-anlegg (etter frie foreldre), A-hofter m/HD-index 107, 74 ES 0,65 MS 0,63. 

Lotta fikk 12 avkom hos meg og de fleste ble godt og variert brukt ( jaktanleggsprøver, lydighetsprøver, MH, svensk blodspor, flere ble sporchampions og ettersøkshunder, NM i blodspor, plasseringer på Årets sporliste i NSK, flere Excellent, CK og cert på utstillinger, flere brukt på praktisk jakt - fugl/klovvilt ) 


Dine forberedelser og mine forventninger til ny eier;

Jeg håper at du har tenkt godt i gjennom hva anskaffelse av et firbent familiemedlem innebærer, og at du er sikker på at du har nok plass i huset, i hagen, i bilen og i hjertet.....
En springervalp (og en voksen springer) vil følge deg som en skygge i de daglige gjøremål,
og den vil være der du er ; både på badet, i sofaen, foran TV`en og ved brødfjøla :)

Valpens behov ;
Den lille valpen er en sjel med følelser og personlighet, og en kamerat som kommer til å være ditt ansvar og din venn i mange år. Jeg vil derfor at dens hjem skal være tolerant, ha god hundehumor, være omsorgsfullt og gi den oppfostring og kjærlighet som en springer i
de ulike livsfaser behøver.

Det er viktig for valpens trygghet og utvikling at den ikke blir alene for mange timer på dagtid de første månedene. Du bør tenke gjennom om du kan få til en "tilsynsordning" / dagmamma for valpen hvis du er mye borte selv. Dette vil i stor grad avgjøre hvor veltilpasset, veloppdragen og trygg hund du får på sikt, og det er vel noe alle ønsker seg. Det er ingen trygg løsning å ha en valp stående i hundegård mens du er på jobb, da har du ingen kontroll på hVa som påvirker/skremmer den. Valpen/unghunden bør ha et romslig og skjermet sted innendørs. Det kan være en god løsning å ha med valpen å jobb og/eller i bilen den første tiden (når temperatur og årstid tillater det og du har mulighet til hyppig nok tilsyn).
Det er først når hunden din er ca 2 år at du vet hva slags individ du får for fremtiden, så alt som påvirker den før den tid, er det spesielt viktig at du har full styring på.
Husk at valpen ikke har valgt hvor den skal bo, men det er det vi som har gjort. Det er viktig å finne en valp som passer hver enkelt, derfor avgjøres den endelige plassering etter at valpene har vært gjennom minst en valpetest, ved ca 7 - 8 ukers alder.

Krav og forventninger til deg som valpekjøper ;
Det er nødvendig at du ikke "ser mørkt på" en del pelsstell og røyting med tiden, men du trenger ikke kunne spanielklipping på forhånd. For å holde pelsen velstelt og blank må du flere ganger i uken (helst daglig) kamme med en fintinnet kan for å få ut løshår og ull, da slipper du de store skippertakene under røyteperioder, hvis ullen har fått satt seg fast. I hele oppveksten og hos voksen springer, er det nødvendig at du som eier ser til at hunden har en raseklipp (fasongklipp) både ut fra helsemessige hensyn, men også fordi du bør tenke på å presentere din hund som velstelt og rasetypisk av utseende. Dette innebærer også ukentlig sjekk og stell av hengeørene, samt potene hvor pelsen og klørne vokser fort ut. Det finnes god
hjelp å få av erfarne klippere (salonger og/eller oppdretter) om du føler for det, eller det beste er jo å lære seg det selv. 
I sum er engelsk springer spaniel en svært sosial hund som er avhengig av å få mye tid og nærhet med sin familie/eier, det er en pelsstellrase og den er født med mye jaktlyst/søkslyst/apporteringslyst/aktivitetstrang. Det er viktig å kjenne til hvordan dette kommer til uttrykk i valpetiden  og videre i oppveksten, slik at du "kan spille på lag med valpen din" og få en god relasjon. Dette er nødvendig for å forstå hvorfor hunden din kan ha lyst til å løpe etter vilt/viltlukter i skogen, jage katter og sykkelhjul, og hvorfor den bærer rundt på dine sko, håndduker, skitne sokker og det som verre er :) Du må være innstilt på å gå kurs (gjerne i spaniel-retriever-miljøet) for å lære hensiktsmessige treningsmetoder for å utnytte springernes medfødte anlegg og atferdsuttrykk, og lære å kanalisere energien i den retningen som passer for ditt hundehold så dere trives med hverandre.

Ett av mine ønsker er at vi skal holde hyppig kontakt i ventetiden, for gjensidig informasjonsutveksling og for at ny eier skal få best mulig forståelse for valpens livshistorie. Du må gjerne be om hjelp til å finne oppdatert valpelitteratur og annet lesestoff om bl.a. oppdragelse og stimulering, slik at du er på forskudd og vet hva du skal gjøre når den flytter inn hos deg. Jeg ser på det som veldig positivt at potensiell kjøper tar mye initiativ til kontakt og besøk underveis, da dette oppleves tillitsskapende i prosessen frem mot overtagelse. 
Det kommer til å stå i kjøpeavtalen at hunden skal tas med til røntgenundersøkelse av hofter og øyelysing ved ca 14-18 mndrs alder (hofterøntgen, øyelysing + gonoskopi). Det er viktig for deg som hunde-eier å vite hvilken helsestatus hunden har vedr. videre bruk og aktivisering.
Det er veldig positivt om du vil delta på jaktanleggsprøve (alder > 9 mndr). Øvelsene i en anleggsprøve består av det som en springer synes er morsomt (løpe og søke i terrenget, svømme, hente/bære/apportere). Vi vil gå gjennom hva dette handler om på samlinger..
Hvis du har nær tilgang til arrangert MH (Mentaltest Hund, alder for MH er 10 mndr - 3 år), kan du få god hjelp av dommernes/beskrivernes tilbakemeldinger i videre stimulering og arbeid med din hund. MH-momentene skal ikke hunden trenes i på forhånd, man skal bare delta på beskrivelsen for å se hva den er født med av reaksjonsmønster og nervekonstitusjon.
Resultatet av slike tester bidrar til å kunne vurdere kombinasjoner innen i avl og få en objektiv
beskrivelse av egenskaper og helse-faktorer som er nedarvet. Dessuten lærer du selv mye om din hunds mentalitet. 
Jeg har ingen krav til at du deltar på utstilling eller andre off. konkurranser med hunden din, men hvis du ønsker det, så hjelper jeg deg med eventuelle forberedelser. For meg er en bred deltagelse i rasens helsesjekk-program det aller viktigste å få til, for å kunne planlegge videre kull/kombinasjoner som forhåpentligvis vil ha god "holdbarhet".

Oppfølging omfatter ;
Hjelp og opplæring i klipping, gratis klipp første året, deretter redusert pris i fht prof. salonger.
Pass i sommerferier / andre ferier når jeg har anledning (gratis 1.året).
Hjelp med å skaffe rimelig utstyr og "klær" til hunden.
Ellers råd og veiledning hele hundens liv.
Valpetreff / kulltreff med ulike tema : sosialisering, oppdragelse, stell, innlæringsmetoder,
utstillingsteknikk, søkstrening, miljøtrening.....
eller etter ønsker.
Praktisk veiledning, individuell trening og invitasjon til samlinger, etter behov og geografisk avstand.
Under Aktiviteter og
den gamle hjemmesiden https://www.mi-mio.no/www_docs/Kennelsamlinger.htm  
kan du se bilder fra noen av våre treningssamlinger. 
(en del bilder ble borte da den gamle serveren ble nedlagt, men teksten viser at vi har hatt aktiviteter)


Mattilsynet har laget;
veileder
om ansvar og holdninger i fht hundehold;
https://www.mattilsynet.no/dyr_og_dyrehold/kjaledyr_og_konkurransedyr/hund/veiledning_om_hold_av_hund.1458/binary/Veiledning%20om%20hold%20av%20hund

veileder i fht treningsmetoder;
https://www.mattilsynet.no/dyr_og_dyrehold/kjaledyr_og_konkurransedyr/hund/trening_av_hund__hva_er_lov.16447

informasjon om reise utenlands med hund;
https://www.mattilsynet.no/dyr_og_dyrehold/reise_med_kjaledyr/veileder_slik_reiser_du_med_kjaledyret_ditt/hva_skal_til_for_at_en_reise_med_hunder_katter_eller_ildere_kan_regnes_som_ikkekommersiell_og_hvor_mange_dyr_kan_du_ta_med.23827


Helse-undersøkelser og betydning for rasen: 

Hofter og index 
For den spesielt interesserte tar jeg med litt om betydningen av HD-indeksen (hofteledds-dysplasi-indeksen). Den forteller om hvordan hunden står genetisk og avlsmessig med hensyn til HD-egenskaper i forhold til gjennomsnittet for rasen. Indeksen er en prognose for om hunden vil gi valper bedre eller dårligere, enn rasens gjen
nomsnitt.

Gjennomsnittet er på 100. En index over dette betyr at hunden ligger over rasens gjennomsnitt på denne egenskapen. Når man setter sammen stamtavlen til et fiktivt kull, kan man ut fra foreldrenes indeks, se hva som blir kullets gjennommsnitts-indeks. Denne bør være over 100.
MS = Minimum sikkerhet, viser hva som er anbefalt minimum sikkerhet for denne rasen.
ES = Egen sikkerhet, viser hvor stor sikkerhet som ligger i beregningen av dette individets HD-index.

"Sikkerheden er her definert som korrelasjonen/samsvaret mellom indeksen og den sanne avlsverdi. Sikkerheten er et uttrykk for hvor store endringer som kan forventes i hundens indeks, når det kommer flere informasjoner. En høy sikkerhet betyr at det kun forventes små endringer, omvendt betyr en lav sikkerhet at det kan forventes betydelige endringer. Sikkerheten sier ikke noe om retningen av en eventuell endring og i gjennomsnittet vil endringene være 0."

Som nevnt ovenfor veier avkom tyngre enn andre slektninger, når hannen og tispens indeks beregnes. Derfor er det spesielt antallet av bedømte avkom som kan øke sikkerheten. Indeksen kan derfor endre seg hos foreldrene fra år til år, avhengig av resultatene hos avkom.
Dette kan man se og følge med i DogWeb på NKK`s side, som rene fakta.


Øyelysing og gonioskopi 
Avslanbefalingene er revidert 2013 av gruppen av autoriserte attestutstedere for arvelige øyesykdommer i Norge, som ledd i kontrollprogrammet for arvelige sykdommer. Avlsanbefalingene er gitt i samsvar med anbefalingene til European College of Veterinary Ophthalmologists Hereditary Eye Disease committee.

Engelsk springer spaniel 
Mulige sykdommer :
Cone-rod dystrophy (Cord1) - en form for PRA
Progressiv retinal atrofi (PRA).
Retinal dysplasi (RD) multifokal / geografisk.
Medfødt utviklingskatarakt (grå stær)

Glaukom undersøkelsesrutine ( sjekker risiko for grønn stær)
Den første øyeundersøkelsen ved 1 år bør også omfatte gonioskopi som ser etter 
pektinatligament-abnormalitet og trange iridocornealvinkler (drenasjesystemet for øyevæsken).
Forklaring på betegnelser som kan stå på skjemaet fra øyelyser:
Fibrae latae: Brede fibre i pektinatligamentet
Laminae: Lengre områder er unormale
Occlusio: Vinkelen er lukket
Vurdering av resultat:
< 25% unormalt: Fri
25-50% unormal: Usikker (diagnosen er sikker, men betydning er usikker)
50% unormal: Affisert
Avlsanbefaling: Ikke alle hunder som har "unormale" funn bør utelukkes fra avl. Men i og med at det finnes en sammenheng mellom gonioskopi-funn og risiko for å få glaukom, og for å bringe anlegget for unormalt avløp videre til avkommet, anbefales at en hund med anmerkning parres mot en hund med normalt gonioskopi-funn. Man bør også være forsiktig med å parre hunder fra to linjer hvor glaukom forekommer.  Hunder med glaukom bør ikke brukes i avl.