VALPER / PUPPIES
     planlagt kull / planned litter
 

Mi-Mio`s
     Add Some Sparkle     &
                 C.I.B. NUCH FIN CH
                       Winton Waiting for the Sun


Etter to veldig vellykkede bonde-bryllupsdager,
håper Lakka & Lego på egen familie i sommer.  

Lego har godkjent JAL/jaktanl.prøve, bronsemerket i lydighet og gjennomført MH.
Lakka har 2 x 1.pr. på blodspor + MH.

Du kan se mer om Lakka og resultater her og på hennes egen side 


                         Presentasjon av foreldrene og bakgrunnen til kullet ligger ned på siden. 
                 Her vil det bli lagt inn nyheter om drektigheten.
                Det nyeste på toppen;
               4 - 5 uker på vei

Lakka er i fin form, veldig sulten, har ikke vært det minste kvalm. Hun leker som vanlig mye filledrakamp med unge Isac og hun er fortsatt i god treningsmodus når det gjelder lydighet og apportering. Kan vel se en aning til at hun begynner litt mer trøtt i blikket og at hun vil sove litt flere dupper. Jeg glemte å ta magemålet helt fra starten av, så jeg har ikke noe å sammenligne med pr idag, men fra nå, på 4 1/2 uke, så skal det måles. Jeg kan såvidt se utenpå at hun begynner å forandre kroppsfasong i svangene ( på siden). Det kjennes i hvert fall tydelig at hun er fylt lengst framme i buken, rett bak ribbena (der ribbena møtes under magen). Det er anbefalt å øke matmengden, noe Lakka også sier tydelig fra om nå. Hun har fått for seg noen nye og veldig spesielle lyster; jeg tok henne på fersken i å spise potteplantejord i vinduskarmen og hun er litt "gal" etter appelsinskall som hun tygger på, før hun heldigvis spytter det igjen. Ikke så veldig nyttig noe av delene, så jeg får skjerpe inn oppsynet med henne :)  Under drektigheten har Lakka spesielle ernæringsbehov. Fram til dag 42, altså den tiden fostrene skal danne alle kroppsdeler, får hun tørrfor som et lettfordøyelig med komplett næring som forbereder kroppen for reproduksjon gjennom et tilpasset innhold av energi og næringsstoffer til livmoren og embryo og foster får godt grunnlag for utvikling og er best mulig beskyttet mot frie radikaler.

Fra uke 6 skal Lakka gå over på Royal Canin Starter og/eller Puppy ( begge valpefor), men det kommer an på hva hun tåler, hvor mye hun legger på seg utenpå ribb-bena. Hun må ikke bli for tung, så det er viktig å regulere mengde og sort ut fra dette. Valpeforet er meget smakelig og Lakka kommer nok til å bli veldig lykkelig over forandringen :)

Under er et uskarpt foto fra ultralyden. Øverst til høyre er en fosterblære på 25 dager gestasjonsalder. Den avlange formen som ligger og flyter midt i er fosteret. Den lyse klumpen i høyre kant er morkaken og det svarte rundt er fostervannet i blæren. Ved 4 uker er fostrene ca 2 1/2 cm store bobler. Fra uke 4 øker fostervannet for å beskytte valpene og det er ikke lenger mulig å kjenne fosterblærene som erter på en snor lenger. 
I hoderegionen utvikles værhår-knopper, værhår over øynene og overleppa anlegges, øynene og øyelokkene utvikles og legger seg tett over øynene, og slik blir de lukket ca 14 dager etter fødsel. Øreflippene vokser seg så store at de nesten dekker øregangen. Ganen lukker seg på dag 33, og faren for ganespalting er nå over.

Potene begynner å utvikle seg, til det som senere blir tær og tredepoter.

Lakka`s ultralyd

Film om eggets fantastiske utvikling: https://www.youtube.com/watch?v=qxg4nEhZvK8 eggets utvikling

Under er en skisse over hvordan buken fylles med voksende fostre fra uke 3 øverst og til uke 6 nederst. 

Pattene spratt ut veldig tidlig etter parringen så jeg var vel nokså sikker på at hun var blitt drektig, og de fortsetter å strutte og mørkne i rødfarge.

Etter ca. 26-28 dager er det en følbar hevelse på livmoren, og etter 45-50 dager kan individuelle hevelser for hvert foster kjennes. 

Størrelsen på et kull påvirkes av hvor mange egg som tispa produserer i løpet av løpetiden, og av hvor mange befruktede egg som overlever og som utvikler seg til valper. Statistikken sier at yngre tisper som regel får mindre kull, og siden øker størrelsen på kullet fram til 4 års alder, deretter minsker det igjen. Den enkelte tispe kan så klart skille seg fra denne statistikken.  Innavl blir sett på som en faktor som bidrar til at kullene blir mindre, Lego x Lakka blir en total utavl.

Alle egg som befruktes blir ikke valper. Mange egg dør i løpet av den første tiden i livmora, og ca fram til dag 45 i drektigheten kan livmora resorbere (løse opp) de døde fostrene. Dør det foster etter dag 45 så fødes de enten i forbindelse med fødselen eller så aborteres de. Det hender at enkelte valper resorberes, men at tispa føder de andre valpene som normalt.

Tarmsystemet begynner å dannes, men det befinner seg ennå i navlestrengen, og vil senere flytte seg inn i bukhulen. De ytre kjønnsorganene begynner å utvikles, 5 par dievorter, samt melkekjertlene dannes.
Fostrene begynner å ligne hunder, og det skrives i litteraturen at fostrenes kjønn kan ses på ultralyd, men det tror jeg ikke er veldig realistisk å få hjelp til, fordi veterinærene sier det er veldig vanskelig å telle riktig, så det vil de heller ikke prøve.På grunn av økt mengde fostervann er det ikke lenger mulig å kunne føle fostrene, fordi fosterblærene har myknet.
Fra uke 5 er det vanlig at tispen får økt slimutflod, noe som er et godt drektighetstegn. Det har ikke Lakka fått ennå.


Dette er et foster på 30 dager, så 5 dager etter at Lakka tok sin UL så ser det slik ut med god nok forstørrelse.

Litt over pinse vil fostrene ha vokst til denne fasongen (39dgr).

               Presentasjon 
                 Lakka & Lego og bakgrunnen til kullet 

Lego er ivrig og utholdende i fillelek
Lego er ivrig og utholdende i fillelek
Lego og eier
Lego og eier
Lakka
Lakka

Nesten som i eventyret, bare at prinsen ikke kom på hvit hest akkurat, men Lakka fikk sin prins likevel :)  
Lego er "gårdskar og hesteeier", noe som Lakka ble tiltrukket av på sin egen måte .... hestepærer kan nemlig være til nytte både innvortes og utvortes......"c   

In love ....
In love ....

Lakka`s siste utstilling var i unghundklassen hos SSRK i Østersund i nov. 2017. Der ble hun 3 BTK og 2 BTK av 14 tisper. 
Sin beste plassering på offisiell utstilling har hun som BIS 3 ved Trondheim Hundefestival i aug.2017.

Lakka har elsket alt med fart framover, fra hun var liten, så det å få slå seg litt løs (med godis i lomma) i utstillingsringen, synes hun er toppers :)

Helse-resultater :

Lego har albuer 0, hofter A, HD-indeks 110, med Egen Sikkerhet på 0,80 ( rasens gjennomsnitt =0,56)

Lakka har A-hofter  med HD-indeks 109. 
Egen sikkerhet 0,65
(godt over rasens gjennomsnitt på 0,56).

Begge har øyelysing og gonioskopi ua
(Lego med mild grad av øyehår, som ikke berører øyet)
(Lakka med arr på hornhinnen)

Innavlsgraden for kullet blir 0 % på 5 generasjoner.


Lego er 6 år. Han har travet mye i utstillingsringen i de nordiske land, og ikke minst i fjell, skog og mark med en langdistanseløpende eier :) Han er en middels stor, muskuløs og kraftfull hanne med et mykt sinn. Han er hensynfull og vennlig mot løpetispene, leker og flørter fint, og tilpasser seg deres tempo. Dette vet jeg fordi det er tredje gangen jeg velger Lego som springer-pappa. Avkom-sjekkingen av de to forrige kullene (som nå er 4 og 2 år) har vært meget tilfredsstillende. 
Lego er eksteriørt en velbygd hanne som de fleste dommerne har likt godt og premiert høyt. Han har stor lekelyst og er sosial, utadvent og vennlig til alle, både mennesker og hunder. Han unngår provokasjoner fra andre hanner og bøyer unna.

Lego
Lego
Lakka
Lakka

Lakka er 2 år. Hun er en liten tispe, men med kompakt og sterk kropp. Alltid i godt humør og "på allerten" :) Hun er oppfinnsom og en god problemløser, spesielt når det gjelder åpningsmekanismer (dører, burdører, grinder, vesker, bokser, flasker, lommer) og det som ikke kan åpnes eller rives ned, det kan man lett hoppe eller klarte over. Det betyr at Lakka aldri blir lenge der man tror man gikk fra henne - hun vil være med !! Hun elsker oppgaver og samarbeid, fordi alle slags belønningsformer motiverer - både stemmen, fysisk berøring, godis (egentlig all slags mat) og lek fungerer fint. Lakka har ikke vært noen tøff og modig tispe i oppveksten, og hun har ikke vært langt fra meg, noe som også har vært positivt når vi har trent med andre rundt oss, da har hun holdt seg til meg. På dette utviklingsområdet har det  skjedd mye forandrig etter de siste løpetidene. Nå ved 2 år  opplever jeg en mer voksen, utforskende og vidtgående frøken. Lakka har alltid vært et veldig sosialt individ. Hun ble mentaltestet da hun gjennomførte sertifiseringen som Besøkshund for institusjon (9 mndr gammel). Da skåret hun høyt bl.a. på sosiabilitet og evnen til å søke støtte og roe seg ned hos mennesker, både kjente og ukjente, når det skjedde noe skummelt rundt henne (ble påført kraftige overraskelser i testoppgavene).
Da hun var 17 mndr gjennomførte hun den standardiserte MH / Mentaltest Hund, også med godkjent skuddreaksjon. Hun trengte en del førerstøtte på momentene med mest trusler, men avreagerte da fint . Hun kom til siste lekemoment med skudd og viste der fint engasjement og var aktiv i leken, noe som tydet på at hun hadde lagt det skumle bak seg, og hun kom like glad ut av testløypa som da hun gikk uvitende inn.

Lakka har ikke noe ressursforsvar over barn eller andre hunder om hun har mat eller favorittleker i nærheten. Hun er egentlig mest opptatt av å få bytte bort gjenstander mot bedre godis.

Lego i sin fineste pels på show (lånt bilde)
Lego i sin fineste pels på show (lånt bilde)